
W ostatnich miesiącach i latach doczekaliśmy się kilku bardzo istotnych zmian związanych z użytkowaniem kas fiskalnych w naszych firmach. Najważniejsza obecnie dotyczy tego, że od 2015 roku kilka rodzajów działalności gospodarczych będzie z góry zobowiązanych do tego, aby rozliczać się za pomocą tego urządzenia. Są to na przykład fryzjerzy, mechanicy, lekarze mający prywatne gabinety i jeszcze kilka innych form działalności. W 2013 roku pojawiła się także ważna zmiana. Dotyczyła ona po pierwsze tego, że kasa fiskalna musi posiadać wewnętrzną pamięć mogącą zapisać określoną ilość paragonów. Do tego pojawiła się bardzo ważna zmiana odnośnie konfiguracji kasy. Produkty na paragonie muszą być opisane w taki sposób, aby jednoznacznie można było zidentyfikować czego dotyczy każda pozycja. Jak to wygląda w praktyce?Dla wielu firm ten przepis niestety stanowi spory problem, szczególnie dla lokali gastronomicznych. Do tej pory kasy fiskalne rozliczały to najczęściej w ten sposób, że po prostu każda pozycja z menu miała przypisaną nazwę na przykład „danie” do której dodawało się różne ceny, w zależności od tego co się zamawiało. Mogło to się nazywać także „zestaw” czy coś w tym rodzaju. O to chodzi właśnie w nowych przepisach. Klient nie był w stanie zidentyfikować jakie pozycje znajdują się na paragonie.
Teraz więc kasy fiskalne muszą mieć dokładnie sprecyzowaną każdą pozycję. Na przykład sprzedając kilka rodzajów jabłek nie można nazwać każdej z nich po prostu „jabłko”. Pozycja na paragonie musi być przedstawiona w taki sposób, aby klient mógł dokładnie zidentyfikować jaki rodzaj jabłka dokładnie kupił.
To istotne ponieważ jest wiele takich działalności gospodarczych, gdzie mamy dziesiątki podobnych produktów, które teraz Kasy Fiskalne muszą rozliczać w formie unikalnej. Warto dokładnie zapoznać się z tymi przepisami. Według nich bowiem na paragonach powinien znaleźć się także numer NIP klienta mającego własną działalnością. Pełne informacje o wymaganych parametrach technicznych kas fiskalnych także szczegółowo znajdziemy w przepisach. Trzeba się ich trzymać, aby po prostu nie mieć później problemów.